‘Take care of yourself, before putting an oxygyn mask on your child.’

Ik zit in het vliegtuig naar New York, blader wat door een tijdschrift en zit niet echt op de stewardess en haar veiligheidspraatje te letten. Maar bij dit zinnetje kijk ik ineens op. Zou ze het weten? Zou ze in de gaten hebben dat ze het daar precies bij het goede eind heeft?

Zorg eerst voor jezelf, voordat je voor een ander zorgt. In een vliegtuig lijkt dat logisch. Als je in een leven of dood situatie niet eerst je eigen masker opzet, is het met je gedaan. Laat staan dat je dan nog nuttig kan zijn voor je medepassagiers. Maar in het dagelijks leven –waar het gelukkig niet zo vaak over leven en dood gaat – lijken wij vrouwen dat lastiger te vinden.

We zorgen… en zorgen….

We zorgen voor de baas, onze partner, kinderen, ouders, vriendinnen, collega’s en zelfs de buurvrouw krijgt onze volledige aandacht. Iemand hoeft maar ‘bah’ te zeggen en veel van ons staan al klaar, terwijl diegene zelfstandig genoeg is en niet doodgaat zonder onze hulp. (Oma in het verzorgingstehuis daar gelaten natuurlijk 😉 We zorgen en we zorgen met overgave.

Zorg-gen

Waarom? Omdat wij vrouwen een zogenaamd ‘zorg-gen’ hebben. Voortplanting is de basale taak van een vrouw, dus zijn we hardwired om te zorgen. Zonder onze zorg overleeft een baby namelijk niet en verzaken wij, biologisch gezien, onze taak. In essentie is er dus niets mis met dat zorg-gen.

Op rantsoen

Maar het gaat mis wanneer we dat zorg-gen de vrije loop laten gaan. En wanneer we te pas, maar vooral te onpas, gaan zorgen voor anderen die niet zorgbehoevend zijn. Zou je in een vliegtuig zitten, had je allang op je donder gekregen en miss KLM heeft groot gelijk. Ik vind het dan ook ontzettend verdrietig als ik zie dat veel vrouwen zichzelf aanleren op een tipsie zuurstof te overleven. Ons lichaam zit namelijk zo ingenieus in elkaar dat het zich aanpast op wat het krijgt. Weinig zuurstof? Geen tijd voor jezelf? Geen traktaties? Geen energie opdoen met een strandwandeling, yoga of de sauna? Prima, dan gaat het lijf op rantsoen en doen we het met minder.

Glorieuze vrouw

Maar hoe meer je geeft aan een ander, terwijl je niet eerst dat zuurstofmasker zelf op hebt gezet, hoe zwakker je wordt. Je energie, je uitstraling, je eigenwaarde verminderen. Je wordt lusteloos en gaat slecht slapen. Iedere keer opnieuw zet je jezelf aan de kant voor de ander en stukje bij beetje brokkelt die glorieuze vrouw in je af. Totdat de zuurstof echt op is, met overspannenheid of depressie als gevolg.

Shame on me

Ik kan het weten, want ik was net zo. Zes dagen per week, tien uur per dag werkte ik me een slag in de rondte om te zorgen dat mijn baas zijn ideeën werkelijkheid werden. Het leverde me een regelrechte burn-out en een wijze levensles op:

Op het moment dat je voor je zelf zorgt, écht goed voor jezelf zorgt, ben je pas in staat om er ook echt voor een ander te kunnen zijn.

Ik hoor je al zeggen: ‘Dat is egoïstisch’,‘Ik vind het fijn om te zorgen voor anderen’ Of nog erger ‘Ik ben verantwoordelijk.’ Allemaal non-redenen. Een tien jarige heeft het heus in de gaten als zijn moeder dagelijks met tegenzin de boterhammen smeert. Erger zelfs, hij of zij gaat zich zelfs onbewust schuldig voelen. Maar maakt die moeder eerst een verse jus en een heerlijk croissantje voor zichzelf, dan is dat klaar maken van die broodtrommel ineens veel minder erg. Zij blij, kind blij.

Veiligheidseisen

Dus laat me heel helder zijn: Er is niets egoïstisch aan voor jezelf zorgen. NIETS! Je doet er anderen, en vooral je naasten, juist een groot plezier mee. Want als je luistert naar je eigen behoefte, (daarover in een volgende blog meer) en ze vervult, krijg je meer kracht, ga je stralen en heb je uiteindelijk meer energie om iets voor een ander te kunnen betekenen. Dus zorg dat je in je leven net zulke hoge veiligheideisen hebt ingebouwd als in een vliegtuig en ik beloof je, je zal een stuk gelukkiger zijn.

Pleasure actie 1:

Let eens op hoe vaak je iets doet voor een ander voordat je aan jezelf hebt gedacht. Geef jezelf er niet voor op de kop. Dit is er met de jaren ingeslopen, dus wees coulant voor jezelf. Alleen opmerkzaamheid doet al wonderen!

Pleasure actie 2:

Wat zijn de dingen die je energie geven? Bijvoorbeeld yoga, mediteren, koffie drinken met vriendinnen, dansen, een avond alleen of een boswandeling. Hoe vaak doe je die dingen? Is dat genoeg of kan je daar wel wat meer van hebben?

Deel hieronder jouw wijsheid & ervaringen met het zorg-gen. Ook een echte zorger? Of ben je juist heel goed in zorgen voor jezelf? Hoe pak jij het aan? We horen het graag.

Warme groet,

Janneke

Foto: Pop Culture Geek

Meer van mijn blogposts

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment? Van de week kreeg ik een appje van een deelnemer die al langer met mijn programma's mee doet: 'Ik las je werkboek en ineens begreep ik wat we al die jaren deden.Alsof ik nu de woorden pas kan combineren met hoe het voelt.Steeds weer die...

De vier saboteurs van sensualiteit

De vier saboteurs van sensualiteit

Sensualiteit is het op en top genieten van dat wat je zintuigen je te vertellen hebben. Dat bruisende, stromende gevoel in je lijf.Het is in ieder van ons aanwezig, maar het komt niet vanzelf naar boven. Je hebt het 'aan te zetten.'Wakker te maken. Als je dat niet...

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Afgelopen weekend kwam mijn Voluit vrouw-zijn jaargroep weer samen. Het thema deze maand is 'Land in je lijf'. En dus spraken we ook over de andere kant:Hoe de dingen soms te snel, te heftig of te dichtbij komen.De angst die dat oproept en de neiging uit ons lijf te...

Voluit vrouw-zijn
vanuit je inbox

Schrijf je in en ontvang (onregelmatig) nieuwe video’s, 
podcasts en
oefeningen voor jouw vrouw-zijn.