Welkom bij de Spoedcursus Plezier #8: Geniet en geniet nu

Creëer in 8 weken meer plezier in je leven, je werk en vooral jezelf! (Deel #7 gemist? Lees ‘m hier) Onderaan twee opdrachten om zelf te doen.

1000 maal dank

Voordat ik begin, wil ik je vertellen hoe FAN-TAS-TISCH je bent. Je reacties, tweets, facebook berichtjes, emails en zelfs telefoontjes waren hartverwarmend. Ik heb het ontzettend gewaardeerd. Jouw toewijding aan de Spoedcursus gaf me steeds weer nieuwe inspiratie voor mijn boek en dat doet het nog steeds. Dus dank, grote dank!

Na acht weken zijn we bij het laatste principe van de Spoedcursus Plezier gekomen. Vandaag…

Pleasure principe #8: Geniet en geniet nu

Over genieten hebben we het uitvoerig gehad: het is de zintuiglijk ervaring van iets dat jou plezier geeft. De afgelopen edities heb je geleerd hoe je meer plezier toevoegt aan je leven en hoe je jouw pleziersaboteurs onder de duim krijgt. Genoeg daarover dus. Vandaag gaat het over het tweede deel van Pleasure principe #8: geniet nú.

Eckhart Tolle, schrijver van De kracht van het Nu, zei: ‘Het hier en nu is een plek waar de meeste mensen nooit komen.’ En dat klopt. Hoe vaak ben jij met je gedachten bij een ander moment dan het hier en nu? Vast ontelbare keren. We denken aan wat we eerder zeiden, deden of mee maakten. Of we zijn bezig met dat wat nog komen gaat. Maar gister is geweest. Daar kun je niets aan veranderen. En de toekomst heeft nog niet plaats gevonden. Dus echt genieten kan alleen nú!

Drie ijzersterke manieren om bewuster te genieten in het nu

1. Haal adem

Adem in. Adem uit.
Voel je borst en je buik opzwellen en daarna leeglopen.
Ontspan je schouders.
Adem in. Adem uit.

Merk je het verschil? Door écht adem te halen, word je bewust van je lijf. Je gaat meer voelen, zowel zintuiglijk als emotioneel. Pas als je écht in je lijf woont, ervaar je werkelijk genot, want je zintuigen en gevoelens zijn de ingang naar je lusten, je verlangens en dus je plezier. Haal adem, voel je lijf en geniet van wat je zintuigen je op dit moment aanbieden.

2. Neem aan

Aannemen is bevestigen dat je er mag zijn. Het is jezelf het waard vinden te mogen ontvangen. Maar, oh, wat is dat lastig! ‘Ach nee joh, dat is toch nergens voor nodig,’ ‘Het was een koopje, niets bijzonders,’ ‘Volgende keer betaal ik.’ We voelen ons schuldig als we iets (genegenheid, hulp, aandacht, complimenten, een cadeautje, etc.) krijgen zonder er iets voor terug te hoeven doen. Maar met oprecht aannemen, geef je de ander al iets terug. Je bevestigt de gever én jezelf dat jullie beide onderdeel zijn van iets groters dan jij alleen. Namelijk dat wat jou en de ander verbindt, een liefdevolle connectie. Dus zeg ‘dank je wel’. Adem in en uit. Ervaar, voel, beleef en geniet van dat wat je hebt aangenomen met je hele lijf.

3. Wees dankbaar

Dankbaar zijn is bevestigen wat er wél is in plaats van wat je mist. Een mooi nummer op de radio, de zon op je gezicht (eindelijk!), dat voedende zinnetje van je yogalerares dat iets bij je teweeg brengt, lekker eten, een theatervoorstelling die je beroert, een leerzame les, een spontane glimlach van een vreemde, de geur van bloemen als je bij de kassa van de AH staat, een goed gesprek met een lieve vriendin of familie die van je houdt. Ieder moment biedt nieuwe dingen om dankbaar voor te zijn. Het is de truc dat te zien en het vervolgens te uiten.

Zoals aannemen een beweging is van buiten naar binnen, zo is dankbaar zijn een beweging van binnen naar buiten. Het is de persoonlijke bevestiging van jouw geluk op dit moment ten aanzien van de wereld om je heen. Beide gaan gelijk op. Hoe meer je aanneemt, hoe dankbaarder je mag zijn. Hoe meer dankbaarheid je toont, hoe meer je zal mogen aannemen. En dan blijkt ineens dat je heel veel hebt waar je op dit moment van mag en kunt genieten!

Nu jij!

De laatste twee oefeningen van deze spoedcursus. Grijp die laatste kans en doe ze allebei voor dubbel plezier!

♥ Dankbetuiging ♥

Maak een lijst met waar je dankbaar voor bent. De grote dingen en de kleine dingen. Alles doet mee. Ontdek in welke kleine dingen het geluk voor jou verscholen ligt. Zwart op wit dankbaarheid tonen doet echt veel meer dan het alleen eventjes bedenken. Geloof me. Dus plaats voor extra credit je dankbetuiging hieronder of op facebook @kunstvanhetvrouwzijn

♥ Bevestig jezelf ♥

Acht weken lang hebben we meer plezier in je leven, je werk, je liefde gebracht. Dit is het moment dat jij actie moet ondernemen. Welke van de acht basisprincipes gaan je goed af? Aan welke wil je nog werken? En bevestig jij jezelf, als de Godin die je bent, door steun te zoeken en hulp aan te nemen?

Klik hier om een afspraak te maken. Daarin kijken we samen naar wat jij nog meer kunt doen (of laten) om te genieten van jouw glorieuze vrouw-zijn. Je bent van harte welkom!

Met Pleasure,
Janneke

Foto: Shawn Rossie (cc)

Meer van mijn blogposts

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment? Van de week kreeg ik een appje van een deelnemer die al langer met mijn programma's mee doet: 'Ik las je werkboek en ineens begreep ik wat we al die jaren deden.Alsof ik nu de woorden pas kan combineren met hoe het voelt.Steeds weer die...

De vier saboteurs van sensualiteit

De vier saboteurs van sensualiteit

Sensualiteit is het op en top genieten van dat wat je zintuigen je te vertellen hebben. Dat bruisende, stromende gevoel in je lijf.Het is in ieder van ons aanwezig, maar het komt niet vanzelf naar boven. Je hebt het 'aan te zetten.'Wakker te maken. Als je dat niet...

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Afgelopen weekend kwam mijn Voluit vrouw-zijn jaargroep weer samen. Het thema deze maand is 'Land in je lijf'. En dus spraken we ook over de andere kant:Hoe de dingen soms te snel, te heftig of te dichtbij komen.De angst die dat oproept en de neiging uit ons lijf te...

Voluit vrouw-zijn
vanuit je inbox

Schrijf je in en ontvang (onregelmatig) nieuwe video’s, 
podcasts en
oefeningen voor jouw vrouw-zijn.