Welkom bij de #2 van de Spoedcursus Plezier.

Creëer in acht weken meer plezier in je leven, je werk en vooral jezelf. (# 1 gemist? Lees ‘m hier)
Onderaan twee opdrachten om zelf te doen!

Ja! Het is lente. Eindelijk. Zon, warmte, licht, iedereen fleurt op. Maar hoe lekker het weer nu ook is, soms heb je van die momenten dat je humeurig bent of je sacherijnig voelt. Je zit niet lekker in je lijf. Iets heerlijks doen of ergens van genieten is de beste methode is om van dat nare gevoel af te komen. Maar dat is het laatste waar je aan denkt.

Je hebt last van je pleziersaboteur. Een Pleziersaboteur is dat stemmetje in je hoofd dat je vertelt waarom je beter niet achter je eigen plezier of genot aan zou moeten gaan. Hij vertelt je dat je in dat rothumeur moet blijven hangen en weerhoudt je ervan iets te ondernemen.

Er zijn zes verschillende Pleziersaboteurs:

♥ De vertier-saboteur ziet plezier als onzinnig frivool vermaak. Plezier is niet productief en zeker niet nuttig. De vertier-saboteur vind plezier een vorm van luiheid. Met plezier maken pleeg verraad aan het werk dat je nog zou moeten doen, dus stel je dat het liefst uit. Iets waar vooral harde werkers en vrouwen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel last van hebben.

♥ De tijd-saboteur heeft haast. Er moet van alles gebeuren. Hup, hup, hup. Even opschieten, want er moet nog zoveel. Voor plezier heb je nu echt geen tijd en als je eerlijk bent, voelt plezier als pure verspilling. Echt iets voor multitaskers.

♥ De perfectie-saboteur vindt niets goed genoeg. Alles kan altijd beter. Je mag van jezelf dus nog niet genieten. Eerst wil je alles perfect is. Maar als eerlijk bent, weet je dat dat moment nooit komt. En zo kom je dus ook nooit aan genieten toe.

♥ De help-saboteur wil maar één ding; anderen plezieren. Je doet je best de ander te helpen en naar de zin te maken. Met liefde vervul je zijn of haar wensen. Daardoor ben je voortdurend met je aandacht bij de ander en vergeet je jezelf.

♥ De waarde-saboteur vind zichzelf niet waardevol en niet goed genoeg. Geld, tijd, energie en aandacht aan jouw eigen plezier besteden vind hij overbodig. Je zou dat veel beter kunnen investeren in iets dat wel waardevol of nuttig is. Bijvoorbeeld een ander, want de waarde-saboteur is namelijk vaak twee handen op een buik met de help-saboteur.

♥ De twijfel-saboteur doet alsof hij niet weet wat hij wil of wat hem plezier brengt. Hij maakt je aan het twijfelen, want misschien wil je straks wel iets anders. Je kan of durft niet te kiezen, dus onderneem je maar niets. Deze twijfelaar sluit graag een bondje met de perfectie-saboteur.

Iedere vrouw heeft één saboteur die met kop en schouders boven de rest uitsteekt en vaak nog eentje die daar goed hand in hand meegaat. Wat is jouw primaire saboteur?

Soberheid ten top

Volgens mythologist Rianne Eisler, schrijfster van het boek Sacred Pleasure, weten we niet beter dan dat lijden de leidraad van ons leven is. De media, onze wetgeving, de Westerse maatschappij, bijna alle geloofsovertuigingen, mythen en sprookjes waarmee we opgroeien, zijn gericht op een wereld waarin lijden voor voldoening komt. Eerst je bord leeg eten, dan het toetje.

Tel daar het Nederlands Calvinisme met haar soberheid, hard werken, niet opscheppen en ingetogen leven bij op. Plus de patriarchale cultuur waarin mannelijke eigenschappen als lineair denken, resultaat gericht werken, actie en kracht verheerlijkt worden en het is niet gek dat we moeite hebben met genieten. Onze saboteurs worden dagelijks gevoed door de boodschap dat afzien goed is en plezier niet.

De dood van de saboteur

Ik vind genieten soms ook lastig. Ik heb namelijk een sterke vertier-saboteur in me. Ik kan me vol overgave op mijn werk storten zonder enige aandacht voor mijn plezier te hebben. Dan ploeter ik door terwijl ik het koud heb, eigenlijk thee wil, naar de wc moet of gewoon even frisse lucht wil na uren typen.

Gelukkig ben ik me bewust van mijn saboteur. En dat is direct ook zijn dood, want zo’n saboteur heeft alleen macht als je ‘m niet waarneemt. Dan laat hij je veel te lang doorwerken, afspraken afzeggen, super haasten of sacherijnig zijn. Maar op het moment dat ik me bewust van hem ben, ben ik zelf weer de baas en kan ik besluiten niet naar hem te luisteren. Ik stop met werken, maak iets lekkers voor mezelf en ga op het balkon een kopje koffie drinken.

Wil je meer genieten van je leven? Ontdek wat jouw pleziersaboteurs zijn, week je los van hun grip en ga na waar je op dit moment écht zin in hebt, wat je écht plezier geeft, waar je écht blij van wordt en ga daar vervolgens ook daadwerkelijk achteraan. Iedere dag, iedere uur, iedere minuut.

Nu jij!

Twee oefeningen om deze week zelf te doen. Kies degene die je het meest aanspreekt of doe ze allebei voor dubbel plezier!

♥ Plezier is discipline ♥

Planning is alles. Vooral planning op een manier waardoor je niet meer onder je plezier uit kunt. Dat geeft je pleziersaboteur zo min mogelijk kans de boel te verstieren.

Dus boek dat weekendje weg, zet een alarm voor je theepauze, maak een sauna afspraak met een vriendin, zet een avondklok op je internet en pak een lekker boek, neem de hond van de buurvrouw mee voor een wandeling als je dat uit jezelf niet doet of neem een abonnement op de schoonheidsspecialiste. Het maakt niet uit wat je plezier brengt, zolang je maar minstens iedere week iets doet waar je echt intens van geniet en dat niet laat ondermijnen door je pleziersaboteur.

♥ Hoe kan het leuker? ♥

Bedenk welke dagelijks terugkerende momenten je echt niet te pruimen vindt. Kijk dan hoe je die leuker, lekkerder, smeuïger, plezieriger kan maken.

Werkoverleg wordt beter als je donuts mee brengt, een prijs instelt voor de doeltreffendste opmerking of begint met een opscheprondje over het leukste klantmoment van afgelopen week. Die torenhoge afwas is echt te doen als je meeswingt met Shakira. In de file of een bomvolle trein staan is minder erg met een koffie verkeerd in een warmhoudbeker, een meditatie CD en een knipoog naar die man naast je. En direct uit je werk boodschappen doen, terwijl de rest van de wereld dat ook doet? Je kan AH bezorgservice nemen, het doen voor je werk of een gezellig praatje maken met de kassière/vakkenvuller/ diegene voor je in de rij. Alles kan met meer plezier. Zoek naar de beste oplossing voor jou.

Ik hoor graag wat je mee neemt uit deze tweede aflevering. Raak iets je, heb je een ingeving of kom je ergens niet uit? Laat een reactie hieronder achter!

Volgende week woensdag Spoedcursus Plezier #3: Omarm je wisselvalligheid

Met Pleasure,

Janneke

Ps. Dit was # 2 van de Spoedcursus Plezier. Sta je nog niet ingeschreven? Geef je dan hier op voor de komende edities.

Ps. Dit is een Spoedcursus. Hij is dus kort en krachtig. Loop je ergens tegenaan in je leven waar je een professionele, frisse blik voor nodig hebt? Maak dan een afspraak.

 

Meer van mijn blogposts

Hoe ik omga met spanning als ik iets nieuws ga doen…

Hoe ik omga met spanning als ik iets nieuws ga doen…

JR · Hoe ga ik om met spanning en angst bij nieuwe dingen? Dit doe ik als ik merk dat ik iets spannend vind... Vandaag was ik bij een blue lotus ceremonie.Voordat ik naar binnen ging, nam ik een voicemail bericht voor je op. Daarin vertel ik dat dit een nieuwe...

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment?

Wat is feminine embodiment? Van de week kreeg ik een appje van een deelnemer die al langer met mijn programma's mee doet: 'Ik las je werkboek en ineens begreep ik wat we al die jaren deden.Alsof ik nu de woorden pas kan combineren met hoe het voelt.Steeds weer die...

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Zo vertrek je uit je lijf (en 3 manieren om terug te komen)

Afgelopen weekend kwam mijn Voluit vrouw-zijn jaargroep weer samen. Het thema deze maand is 'Land in je lijf'. En dus spraken we ook over de andere kant:Hoe de dingen soms te snel, te heftig of te dichtbij komen.De angst die dat oproept en de neiging uit ons lijf te...

Voluit vrouw-zijn
vanuit je inbox

Schrijf je in en ontvang (onregelmatig) nieuwe video’s, 
podcasts en
oefeningen voor jouw vrouw-zijn.