Ok, we gaan naar de afhaalchinees,
omdat jij dat zo lekker vindt,
maar morgen eten we boontjes.
Het gouden midden
Je wilde eigenlijk zelf verse boontjes klaarmaken, maar omdat hij naar de Chinees wil, kies je gewoon voor Tjap Tjoy. Is ook groente en die boontjes kook je morgen wel. Geen probleem, toch?
Vaak hoor ik vriendinnen zeggen dat samenzijn betekent compromissen sluiten. “Hij levert wat in, ik lever wat in en samen vinden we het gouden midden.” Maar is dat gouden midden wel zo goud? Of is het een vergulde plak, waar het goud op den duur van afbladdert?
Een compromis sluiten of een concessie doen, betekent inleveren op je verlangen. Je wil iets, maar besluit, om wat voor reden dan ook, met minder genoegen te nemen. Maar een verlangen is iets dat op dat specifieke moment betekenis geeft aan je bestaan. Het is datgene dat mij – mij maakt en jou – jou. Zelfs als het om iets schijnbaar onbetekenends als boontjes gaat. Doe je dat lang genoeg, dan ontstaat vaak het gevoel dat je niet helemaal kan zijn wie je bent en bladdert langzaam de gouden vernis van je relatie af. Mijn Man en ik hebben daarom in ons samenzijn één gouden regel:
We doen geen van beide compromissen.
Compromisloos leven, kan dat?
Ja. Dat kan.
Het goede nieuws is, jij kan het ook.
Is het lastig? Jazeker.
Wij falen en slagen iedere dag opnieuw.
Daarom hier drie gouden tips voor een compromisloos leven:
1. Sta in contact met wat jij verlangt.
Wat wil je? Waar heb je zin in? Wat zijn je behoeftes? Iedere dag, ieder uur, iedere minuut voel ik of ik nog blij wordt van waar ik mee bezig ben, hoe ik zit, wat ik nog meer verlang en wat dit moment voor mij nóg lekkerder zou maken. Nu wil ik bijvoorbeeld een vers sapje en een kussen in mijn stoel leggen. Even doen dus, zo terug 😉
En ja, soms is die verbinding met mijn ‘zin-in-modus’ er even niet. Omdat ik het niet weet, niet lekker in mijn vel zit of zo diep verzonken ben in werk dat ik er even niet aan denk. Mezelf een borstmassage geven, zorgt er dan voor dat ik terug in mijn lijf kom en dat mijn verlangens weer gaan stromen. (Bij Femme à Table leer ik je hoe je dat doet)
2. Onderzoek de werkelijke reden van je verlangen
Soms uit je een verlangen dat eigenlijk een dieper verlangen in zich huist. Het vraagt dan wat lef om die achterliggende gedachte te onderzoeken. Dat ik wil dat hij opruimt, heeft met mijn verlangen naar rust te maken. Dat hij zijn spullen ‘laat slingeren’ is omdat hij onze leefruimte wil vullen met het warmte en emoties. Beide verlangens hadden dus niets met de letterlijke spullen te maken, maar het vergde wel wat persoonlijk graafwerk en psychologisch inzicht daar achter te komen. Nu hebben zijn dierbaarheden een prominente plek gekregen, heb ik een eigen plek om me in terug te trekken gekregen en zijn de overige spullen naar de kringloop gegaan.
3. Geloof dat jouw verlangens waardevol zijn
Zolang we niemand kwaad berokkenen, hebben mijn Man, ik, jij en ieder ander het recht op een compromisloos leven, want ieders verlangen is waardevol. Dat betekent dat ik volkomen achter mijn verlangens mag durven staan. En ja, dat voelt iedere keer weer als een opgave. Mag ik dat wel eisen? Is dat niet wat overdreven? Wat groots? Nee. Iedere keuze die voortkomt uit totale overeenstemming met mijn én zijn verlangens is goud, echt goud. Dan bruist het leven, stralen we en bloeit de liefde.
Ik wens jou een compromisloos leven toe, met of zonder man!
Janneke
Nu hoor ik graag van jou!
Kun jij besluiten om geen concessies te doen? En hoe voelt dat? Gemakkelijk of juist ongemakkelijk? Deel het in je reactie hier beneden.
Foto: Snowpea